сряда, 24 април 2024 г.

Киев отлага контранастъплението, защото се съмнява в успеха му

Украинските власти не са сигурни в успеха на планираното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна и се притесняват, че Западът ще спре да предоставя военна и финансова помощ на Киев, пише британският вестник „Файненшъл таймс“.

„При затворени врати някои високопоставени служители в Киев заеха, както се изрази един от тях, „много реалистична и много прагматична позиция“, се посочва в статията.

А именно, както пише вестникът, украинските власти признават, че е малко вероятно Киев да успее да установи контрол над Донецк, Луганск, Запорожие и Херсонска област – „поне що се отнася до тази година“.

Освен това Киев се притеснява, че ако по време на контранастъплението не бъдат превзети значителни територии, Западът ще започне да се съмнява в необходимостта от помощ на Украйна и ще настоява за преговори между Киев и Москва.

Освен това някои американски служители признават, че Украйна трябва да постигне известен успех на бойното поле, за да убеди Конгреса и американците, че е необходимо да продължи да я подкрепя. В същото време, както посочва вестникът, има вероятност украинският президент Володимир Зеленски да е отложил контранастъплението, за да убеди западните партньори да доставят по-мощни оръжия.

Аnteni.info припомня, че Олексей Резников и Володимир Зеленски дадоха интервю за Вашингтон Поуст, в което коментираха контранастъплението. Тогава министърат на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че „очакванията от нашата контранастъпателна операция са надценени в света“.“Повечето хора чакат нещо огромно“.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html