четвъртък, 28 март 2024 г.

Износът на ток от България е паднал с 66%

Снимка: ANTENI.INFO

От началото на годината износът на ток е намалял с близо 66%, а производството на електроенергия се е свило с една пета спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Електроенергийния системен оператор, съобщи БНР.

Не само у нас и в региона, но и в цяла Европа има тенденция към намаляване на потреблението на ток, каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев. „Това е факт от миналата година от октомври месец, тъй като Европа като цяло влезе в рецесия и има сериозно намаление на потреблението на електрическа енергия, а и от друга страна в момента има сериозно намаление на цената на природния газ, което доведе до намаляване на цената на електрическата енергия като цяло. Затова е „съвсем нормално по-евтините производства да бъдат по актуални в момента и въглищните централи да си намалят като цяло производството. Заради по-ниските цени актуален става и вносът на ток. Не внасяме в момента от по-евтини газови централи, но внасяме електрическа енергия от Румъния, произведена от техните водноелектрически централи. Цената е доста по-ниска. И е съвсем нормално българският пазар да се възползва“, обясни той

По думите му, потреблението е намаляло с 5,17%. „Производството като цяло в страната е намаляло с 20%, като общо за комплекса „Марица изток“ производството е намаляло с 38,5%. Износът е намалял с 66%. От 1 януари досега сме изнесли повече, отколкото сме внесли, но то е много по-малко в сравнение с миналата година. Миналата година сме изнесли 4, 7 млн. мегаватчаса до този момент, сега сме изнесли 1, 6 млн. мвтч„, каза още изпълнителният директор на електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html