петък, 29 март 2024 г.

Сюлейман Сойлу обвини САЩ, че се намесват в изборите в Турция

Снимка: БГНЕС

Днес турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу обвини САЩ, че се намесват в изборния процес в страната му, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Това е поредното обвинение от страна на Сойлу към САЩ за намеса в изборите в Турция.

Повод за последната остра критика на министъра към Вашингтон е отказът на кандидата за президент Мухарем Индже (и лидер на Партията на родината) да участва в президентските избори, посочва СиЕнЕн-Тюрк.

САЩ редовно се намесват в изборите в Турция, като го правят по различни начини, включително чрез използването на изфабрикувани видеоклипове. Какво им е сторил Мухарем Индже? Те нямат съвест, каза Сойлу, който твърди още, че „президентът на САЩ Джо Байдън стои зад всички действия срещу Турция“.

На 14 май в Турция ще се състоят президентски и парламентарни избори.

Мухарем Индже обяви вчера, че се отказва от кандидатурата си за президентския пост. Като причина за решението си той посочи, че има натиск под формата на различни провокации, обвинения и дезинформация, без да уточнява подробности.

Двамата основни претенденти за президентския пост са държавният глава Реджеп Тайип Ердоган и опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу (председател на кемалистката Народнорепубликанска партия). За победа на първи тур са необходими 50 процента плюс един глас, в противен случай на 28 май ще се проведе втори тур.

Анализаторите не изключват провеждането на избори в Турция в два тура.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html