четвъртък, 25 април 2024 г.

Наталия Киселова: Много вероятно е Крум Зарков да внесе искане за освобождаване на Гешев

Наталия Киселова, кадър бТВ

„Според мен заявката за освобождаване на Гешев от страна на Мария Габриел е оферта към „Продължаваме промяната“, за да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ. Дори да не се стигне до предложение от бъдещ министър, настоящият министър е много вероятно да го направи“, заяви доц. Наталия Киселова пред Нова телевизия.

„Не сме сигурни, че позицията на ГЕРБ е и на Мария Габриел. Отстраняването от длъжност на висш магистрат не трябва да става въз основа на напрежение в обществото, а на основания, предвидени в Конституцията. Правосъдният министър трябва добре да обоснове предложението си, за да не говори политически, а правно“, посочи тя. И предположи, че Габриел ще предложи структура и състав на правителство.

„Смятайки датите, на 25 и 26 май НС трябва да обсъжда проектосъстава на неин кабинет. Ако прескочим 30 май като граница на разпускане, нов вот ще е през август. Аз имам екзотична идея – предсрочните парламентарни избори да се съберат с втори тур на местните“, изчисли тя.

Според нея опитът за покушение срещу Гешев е показал проблем, за който отдавна се говори. „Той от самото начало поддържа тезата, че не се намесва в нито едно разследване и няма такива правомощия. Всъщност изказванията на неговия заместник даде да се разбере, че се е обадил на Тодоров, а когато си потърпевш от дадено разследване, не може да се намесваш“, заяви Киселова.

По думите ѝ нито една парламентарна група не е артикулирала ясно какви промени в Конституцията предлага.

„ДПС предложи създаване на два кадрови органа за прокурорите – и за съдиите. Това ще раздели окончателно тези две колегии. Трябва да се случи конституционно мнозинство по общите виждания, а след това да се прави опити нещо да се променя“, смята конституционалистът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html