петък, 29 март 2024 г.

Кандидатът за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу обвини Русия в намеса в изборите

Кандидатът на опозицията за президент на Турция Кемал Кълъдароглу обвини Русия в намеса в турските избори.

“Скъпи руски приятели, вие стоите зад монтажите, разпространяването на дълбоки фалшификации (deep fake) и видеозаписи във връзка с изборите. Ако искате да продължим дружбата си с вас и след 15 май, махнете ръцете си от турската държава. Ние все още сме за продължаване на сътрудничеството и дружбата с вас”, заяви кандидатът за президент на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу в призив в акаунта си в Туитър.

Той посочи, че Русия е отговорна за компромати и видеозаписи с фалшиви новини, разпространявани в социалните мрежи и онлайн платформите срещу турската опозиция в навечерието на парламентарните и президентските избори в неделя.

В социалните мрежи се появиха видеа, показващи контакти на Кълъчдароглу с отговорен функционер на терористичната ПКК. Говорителят на основната опозиционна НРП заяви, че видеата са фалшив монтаж.

Вчера Мухарем Индже, един от четиримата кандидати за поста президент на Турция на изборите на 14 май, оттегли кандидатурата си след като в онлайн платформа бе разпространен секс компромат по негов адрес.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html