четвъртък, 18 април 2024 г.

Бангладеш и Мианма готвят евакуация заради мощен циклон

Снимка: БГНЕС

Стотици хиляди хора ще бъдат евакуирани днес в Бангладеш и Мианма, с предупреждение да стоят далеч от крайбрежните райони, заради набиращ сила мощен циклон в Бенгалския залив, предаде Асошиейтед прес.

Очаква се циклонът „Мока“ да достигне сушата вдругиден със скорост на вятъра до 160 км/ч и пориви до 110 км/ч, между Кокс Базар в Бангладеш и Кяукпю в Мианма, съобщи индийската метеорологична служба.

Бангладеш е с население над 160 милиона души и е застрашен от природни бедствия като наводнения и циклони. Очаква се утре да започне евакуирането на близо 500 000 души, като 576 временни убежища имат капацитет да приютят преместените от крайбрежните райони, заяви правителственият ръководител на Бангладеш Мохамед Шахин Имран.

В изявление на Международния комитет за спасяване се казва, че циклонът представлява заплаха за бежанците от мюсюлманското малцинство рохинга, които бягат от съседна Мианма и живеят в лагери в Кокс Базар, Бангладеш. „Над 850 000 бежанци, които още не са се съвзели от опустошителния пожар през март, унищожил над 2600 убежища и критична инфраструктура, рискуват да загубят домовете и средствата си за препитание“, се казва в изявлението.

Комитетът заяви, че увеличава обсега на реагиране при извънредни ситуации, като изпраща мобилни медицински екипи, които да предлагат услуги на уязвими групи (жени, момичета, възрастни хора и хора с увреждания). Международния комитет за спасяване е световна неправителствена организация за хуманитарна помощ, подпомагане и развитие.

„Това е първият циклон в северната част на Индийския океан за тази година“, заяви Раджендра Кумар Дженамани от индийската метеорологична служба. „Циклонът е силен и вероятно ще засегне милиони рибари и крайбрежни общности в Бангладеш и Мианма“, допълни той.

През май 2008 г. циклонът „Наргис“ връхлетя Мианма и, набирайки мощ, опустоши населените места около делтата на река Иравади. Най-малко 138 000 души загинаха, а десетки хиляди домове и други сгради бяха унищожени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html