събота, 20 април 2024 г.

2 фирми с интерес да ремонтират моторите на 40-годишните ни МиГ-29

Досега сме купили цял един двигател за ремонта на старите МиГ-29, с които не искаме да се разделим.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

„Терем – холдинг“ и „Полски военноавиационни заводи“ са двете фирми, проявили интерес към конкурса на Министерството на отбраната за ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29, става ясно от Регистъра за обществени поръчки, съобщи БНР.

Обществената поръчка е за 19,2 милиона лева с ДДС. Фирмата ще трябва да направи основен ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29. Срокът за ремонт за двигател не трябва да бъде по-голям от девет месеца.

От Полша в края на март България получи цял един двигател за МиГ-29 по силата на отделна от ремонта договорка. Чака се още един.

В началото на годината министерството на отбраната обяви, че няма как да остави миговете приземени до 2025 г., когато се очакват новите Ф-16. Вариантът с т. нар. заместващи изтребители беше оценен като скъп. Затова започнаха разговори дори и в рамките на НАТО за съдействие, но в служебния кабинет на Радев надделяха проруските настроения и се реши да си държим 40-годишните самолети, но да не ги даваме на Украйна. Полша вече предостави по-голяма част от тези свои самолети на станалата жертва на руската агресия държава.

До 25 май пък беше удължена обществена поръчка за доставка на шест ремонтирани двигателя за МиГ-29. Преди 8 години България пак разчиташе на Полша за ремонт на двигателите на тези изтребители.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html