17.8 C
София
понеделник, 29 май 2023 г.

Румънец отличен с „Пулицър“ за снимките от войната в Украйна

Снимка: ВАДИМ ГИРДА (АСОШИЕЙТЕД ПРЕС)

Фоторепортерът Вадим Гирда от Асошиейтед прес спечели награда Пулицър за начина, по който е снимал войната в Украйна, съобщи БТА. Румънецът прекара десет седмици в разбитото от атаки сърце на страната и направи някои от най-разпознаваемите изображения на руската инвазия в Донецк и Луганск. По-късно беше в Киев, за да документира отчаяния опит на хората да напуснат страната, докато все още могат.

Дете наднича през прозореца на автобус с поглед, вперен в неизвестното. Украински военнослужещ на фона на надупчено с куршуми чучело на руския президент Владимир Путин. Млада жена с оръжие в ръка по време на бойно обучение на цивилни. Плачеща жена, скрита в претъпкано с хора мазе. 84-годишна жена в инвалидна количка, евакуирана от Ирпин заедно с дванадесетте си кучета. Статуя на италианския поет и философ Данте Алигиери, покрита с чували с пясък. Мъж с пазарски чанти в сенките на гъст дим от разрушен от руска бомбардировка склад. Украински военнослужещ, който спасява щраус от повреден частен зоопарк.

Така изглежда войната в Украйна през обектива на Вадим Гирда – фотографът, който вече 30 години работи за Асошиейтед прес. Румънецът е роден в Букурещ. Завършил е Строителeн факултет. Специализира във военна фотожурналистика и през цялата си кариера е отразявал едни от най-големите световни конфликти: революцията в Румъния, войната в Приднестровието, войната в Босна и Херцеговина, конфликтът в Косово, бомбардировките на НАТО срещу Сърбия, конфликтът между Израел и Палестина, хуманитарната криза на границата между Турция и Сирия.

През 2016 негова снимка е включена в топ 100 на списание „Тайм“ за най-добрите снимки на годината. През 2017 е награден за свой кадър на имигранти, пресичащи река, за да стигнат от Гърция до Македония. Снимки от войната в Украйна му печелят първото място в „Prix Bayeux“ – френско състезание за военни кореспонденти.

Фоторепортерът на Асошиейтед прес посещава Украйна за първи път през 1991 г. Снима в Лвов, когато Съветският съюз се разпада. Връща се в Украйна през 2012 г., за да отрази Европейското първенство по футбол, а през 2014-2015 г. – за да стане свидетел на анексирането на Крим. Снима в Украйна и през 2019 г., по време на президентските избори, когато Володимир Зеленски е избран за държавен глава.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html