четвъртък, 18 април 2024 г.

Чарлз III се възкачи на трона срещу 100 милиона паунда

 

Новият монарх и съпругата му приветстват поданиците

Чарлз III официално бе коронясан и помазан като монарх на Великобритания. Три дни, като в приказките с щастлив край, продължиха тържествата за коронацията. Обединеното кралство и цял свят затаиха дъх пред помпозното събитие, изпълнено с древни церемонии и ритуали, някои от които се провеждат от 700-800 години насам. Повече от 20 милиона британци замръзнаха пред телевизорите, за да станат свидетели на коронацията. Повечето британски експерти смятат, че церемонията струва между 50 и 100 милиона британски лири. Разбира се, добрият английски вкус не допуска тези неща да се коментират публично. Все пак се знае, че всички разходи ще бъдат калкулирани чак след месеци. „Аз, Чарлз, тържествено и искрено в присъствието на Бога изповядвам, свидетелствам и заявявам, че съм верен протестант и че според истинското намерение на постановленията, които осигуряват протестантското наследяване на престола, ще подкрепям и поддържам споменатите постановления в рамките на силите си според закона. Винаги, според предназначението на тази церемония за възкачване на трона, ще поддържам и изпълнявам, доколкото мога и според закона, всичко, което обещах“, закле се Чарлз III. Десетки хиляди хора се наредиха по продължение на булеварда, който води от двореца към абатството, за да наблюдават историческата процесия.

Самата коронация се проведе по традиция в Уестминстърското абатство. Официалните гости бяха около 2200 души, сравнително скромна бройка, предвид над 4000-те души, поканени за възкачването на престола на покойната кралица Елизабет. Гостите бяха все от световния елит – монарси, президенти, премиери, известни хора на изкуствата и бизнеса. От българска страна бяха премиерът Гълъб Донев и Симеон Сакскобургготски, който е роднина на кралското семейство. Симеон присъства и на приема преди коронацията, като с Чарлз си поговориха от сърце, а британският монарх показа, че видимо му е приятно.

Кралят и кралицата консорт Камила пристигнаха с красива 260-годишна карета, но се върнаха с друга, по-модерна. Старата карета тежи 4 тона и е известна с това, че макар да изглежда приказно, вози ужасно. Покойната кралица Елизабет например мразела каляската от дъното на душата си. Самата церемония продължи 2 часа, които 74-годишният монарх стоически издържа. Короната бе поставена на главата му от архиепископа на Кентърбъри, след което последва историческият възглас „Боже, краля пази!“. Архиепископът се закле във вярност и отправи благословия. Благословия отправиха и всички останали вероизповедания във Великобритания. Любопитно е, че имаше също православен архиерей и се изпълниха православни песнопения, което показа приемствеността между Чарлз и баща му Филип, роден като гръцки княз. Престолът, който по британска традиция се нарича просто „стол“, е изработен от италиански майстори от XIII век. Смята се, че много от парчетата мозайка са спасени от средновековни търсачи на ценности на изгодни цени, които са взели материал от стари древноримски руини. След поставянето на короната в цялата страна гръмнаха едновременно топовни салюти, църквите удариха празнично камбани.

Камила също бе коронясана и стана пълноправна кралица. Така тя извървя трънливия път от най-мразената жена във Великобритания, която наричаха с обидното прозвище „развалячка на семейства“, до обичана кралица. Все повече британци например проумяха, че любовта й с Чарлз е истинска и издържа проверката на времето. А и новата кралица е с благородно потекло и винаги се е държала безупречно в обществото. Тя има всички качества за кралското семейство.Обича кучета, язди коне, ходи на лов, играе тенис, защитава благотворителни клаузи. Все неща, които в Лондон наистина се приемат за изтънчен вкус.

Е, не мина и без скандали! Принц Андрю например бе освиркан от част от поданиците на негово величество. Припомняме, той се превърна в една от черните овце на семейството, след като на стари години успя да се забърка в секс скандал.

На партито в Уиндзор след церемонията пяха големи звезди като Кейти Пери, Лайънъл Ричи и Андреа Бочели. Известно е, че хонорарите им са космически, но едва ли има музикант, който би отказал високата чест да пее на подобно историческо събитие дори без пари. Може би само сър Елтън Джон, който бе много близък с покойната лейди Даяна и, очаквано или не, не пя на концерта.

Облече мантия на дядо си Едуард

Дойдоха с 260-годишната златна карета, но си тръгнаха с друга, по-модерна

Чарлз III е пословичен със своята британска пестеливост и изрично настоял за по-евтина церемония, съобщиха медиите на Острова. Той не обича да купува нови вещи, ако старите още са годни за употреба. Например, Чарлз бе с пищна мантия, носена и дядо му крал Едуард, въпреки че дворцовите шивачи настоявали да ушият нови одежди, специално за него. Зa paзлиĸa oт cвaтбитe, ĸoитo ce плaщaт oт ĸpaлcĸoтo ceмeйcтвo, ĸopoнaциятa e дъpжaвнa фyнĸция, пopaди ĸoeтo дaнъĸoплaтцитe в пo-гoлямaтa cи чacт щe плaтят cмeтĸaтa. Чacт oт cpeдcтвaтa зa цepeмoниятa щe дoйдaт oт тaйнaтa хазна – чacтнитe дoxoди нa ĸpaлcĸoтo ceмeйcтвo, нaй-вeчe oт xepцoгcтвo Лaнĸacтъp. Гoлямa чacт oт paзxoдитe нa ĸpaлcĸoтo ceмeйcтвo ce пoĸpивaт oт гoдишнoтo плaщaнe нa дaнъĸoплaтцитe, извecтнo ĸaтo cyвepeннa cyбcидия. Финaнcиpaнeтo нa cyвepeнния гpaнт идвa oт пpoцeнт oт пeчaлбaтa нa пpиxoдитe нa Сrоwn Еѕtаtе – ĸoлeĸция oт зeми и cтoпaнcтвa, ĸoитo ca coбcтвeнocт нa мoнapxa пo вpeмe нa нeгoвoтo yпpaвлeниe, нo ce ĸoнтpoлиpaт нeзaвиcимo oт yпpaвитeлeн cъвeт. Πo-гoлямaтa чacт oт плaщaниятa oтивaт зa пoддpъжĸa нa имoти, paзxoди зa зaплaти, пътни paзxoди и cъбития. Πpeз 1953 гoдинa ĸopoнaциятa нa пoĸoйнaтa ĸpaлицa Eлизaбeт cтpyвa 1,5 млн. пayндa. Предвид инфлацията и стойността на парите, товa e paвнocтoйнocттa мaлĸo нaд 50 милиoнa пayндa в днeшни пapи. Смята се например, че голяма част от разходите отиват за гарантиране на сигурността.

Принц Уилям коленичи пред баща си, Хари не

Престолонаследникът се закле във вярност и благослови баща си

Принц Уилям, облечен в тържествени церемониални одежди, коленичи пред новия крал Чарлз III и се закле във вярност. Принцът целуна и благослови баща си, а Чарлз бе видимо развълнуван. Принц Хари присъства на церемонията, но в обикновен костюм. „Резервният“ син също носеше отличителни знаци, които показваха, че е част от кралското семейство, но не се включи в церемонията. Нямаше я съпругата му Меган, както бе обявено предварително. Хари не коленичи пред краля, но не поради желание или нежелание, а според строгия монархически протокол, установен месеци преди церемонията. Хари всъщност се самоотлъчи от кралското семейство, категорични са британците. Той е обичан син и любим внук на покойната кралица Елизабет. Вместо да живее по правилата като принц, той сам се определи като „резервен“ в скандалната си автобиографична книга и влезе в излишни пререкания с роднините. „Хари е кралско дете. От невръстен той знае, че ролята му е да бъде принц, а престолонаследник по закон и традиция е първородният брат Уилям. Защо изведнъж на зряла възраст по-малкият брат получи проблем с това и се самоопредели като „Резервен“? (заглавието на автобиографията му – бел. ред.). Според самият Хари първопричината за скандалите е лошото отношение на семейството към съпругата му Меган. Много британци обаче не са съвсем уверени в това“, коментират запознати с кралския двор.

Веднага след церемонията принц Уилям остана на пищните тържества, а самият Хари взе първия самолет за САЩ, където живее вече няколко години.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html