петък, 19 април 2024 г.

Мария Габриел поиска отстраняването на Иван Гешев

Мария Габриел се обърна към политическите партии и изброи приоритетите, за които ще работи.

„Искам да благодаря на ПГ на ГЕРБ-СДС за подкрепата. За мен е истинска чест да застанем пред цяла България и да кажем, че искаме работещо правителство“, заяви Габриел, която бе посрещната с бурни аплодисменти.

Сред представените приоритети са искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. „Първото ми искане ще е правосъдният министър да внесе във ВСС искане за освобождаването на Иван Гешев заради уронване престижа на съдебната власт“, категорична бе тя.

„Искаме обединена България, която ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО, но и която носи решения за грижите и терзанията на българските граждани“, каза още кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел.

„Изправям се с чувства на гордност и скромност заедно с вас, защото в последните 14 години сме работили и постигали резултати и в рамките на моите дейности, свързани със законодателната и изпълнителната политика на ЕС. Днес обаче заставам пред вас с чувство за голяма отговорност, която всички ние носим пред българите. Ключовата дума на срещите ни с партиите ще бъде диалог – по конкретни приоритети в краткосрочен и средносрочен план. За да ги изпълним, имаме нужда от работещо правителство, носещо отговорност“, подчерта тя.

„Посланието ми е да работим заедно с българска стратегия на трите ААА -амбиция, авторитет, ангажимент“, подчерта тя.

Тя представи 10 акцента, по които ще работи евентуалното правителство с първия мандат.

„На първо място план за изход от политическата криза и работещо правителство, нормализация на работата на институциите. Второ стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета. Трето правосъдна реформа, приемане на основните закони – механизъм за разследване на главния прокурор, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне на комисия с разследващи функции и комисия по отнемане на незаконно придобито имущество. Нещата дори не трябва да спират до тук, а да се стигне и до конституционна реформа“, подчерта тя.

Габриел посочи, че приоритет ще бъде и справяне с инфлацията и ръста на цените, както и приемане на България в Еврозоната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html