петък, 29 март 2024 г.

Лондон се отказа от премахването на закони от времето на ЕС

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Британското правителството се отказа от плана си хиляди закони от ерата на ЕС да престанат да действат автоматично в края на годината, съобщи БНР.

Планът, наричан още иронично „постбрекзит клада“, трябваше да доведе до изчезване на законите, които са били копирани в Обединеното кралство след Брекзит, освен ако специално не са били запазени или заменени. Критиците на законопроекта бяха изразили загриженост, че това може да доведе до случайно отпадане на важно законодателство.

Отказът на правителството от първоначалните намерения обаче вероятно ще предизвика гнева на подкрепящите Брекзит депутати от управляващата Консервативна партия и някои членове на Камарата на лордовете. Министърът на бизнеса и икономиката Кеми Баденох каза, че този план ще бъде заменен със списък от 600 закона, които правителството иска да замени до края на годината.

Тя допълни, че промяната ще бъде направена чрез внасяне на поправка към законопроекта, когато той бъде върнат в парламента следващата седмица. Отявленият брекзитиър Джейкъб Рийс-Мог, който внесе законопроекта, когато беше в правителството, нарече този ход „признание за административен провал“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html