вторник, 30 април 2024 г.

Крум Зарков се срещна с посланика на САЩ Кенет Мертен

Снимка: Министерство на правосъдието

Крум Зарков се срещна с посланика на САЩ в България Кенет Мертен, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Министър Зарков подчерта пред госта си отличните отношения между двете страни и изрази увереност, че България и САЩ ще продължат традиционно добрия диалог и сътрудничеството във взаимен интерес.

Основни акценти в разговора бяха подготвените от Министерството на правосъдието и внесени от правителството в 49-ото Народно събрание законопроекти. Бе подчертано, че от приемането им в огромна степен зависи изпълнението на ангажиментите по Плана за възстановяване и устойчивост, и приемането на България в Шенген, включително проектът, регламентиращ механизъм за разследване на главния прокурор. Друг особено важен момент е реформата в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, която също очаква своето развитие в настоящия парламент.

На срещата беше отбелязано, че Министерството на правосъдието е изработило и промени в Наказателния кодекс, с които се предлага създаването на условия онлайн пиратството да стане престъпление. С изготвения от широка експертна група законопроект, под ръководството на заместник-министър Мария Павлова, се отговаря на отправените към държавата ни критики по Раздел „Специален 301“ от Търговския закон на САЩ във връзка със защитата на интелектуалната собственост, най-вече в областта на онлайн пиратството. Текстовете бяха внесени за разглеждане в Народното събрание на 24 април т.г., след като Министерският съвет ги одобри, припомнят от Министерството на правосъдието.

Крум Зарков отбеляза още голямото значение, което правителството отдава на участието на страната ни в Срещата на върха за демокрация, както и организираната от България регионална конференция на тема „Антикорупция и националната сигурност“.

На 2-ри май среща с  Кенет Мертен проведе и служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. Той запозна посланик Мертен с усилията на служебното правителство за постигане на диверсификация и енергийна независимост на България.

Откакто е посланик в България, Кенет Мертен проведе срещи със служебния премиер Гълъб Донев, с председателя на Народното събрание Росен Желязков и с министъра на външните работи Николай Милков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html