събота, 20 април 2024 г.

Кабинетът одобри план за охрана на границите и връщане на нелегални мигранти

Снимка: БГНЕС

Правителството одобри Отчет на Националния план за 2022 г. за развитие на способностите за управление на границите и връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни. Заедно с това Министерският съвет прие и Национален план за 2023 г., съобщиха от пресслужбата на правителството.

Националният план е основан на разписаните цели на Националната стратегия за интегрирано гранично управление на България 2020- 2025 г . Той обхваща ключови задачи, свързани с осъществяване на ефективен граничен контрол, засилване на сътрудничеството с трети страна за намаляване на миграционния натиск и връщане на граждани на трети страни. Включва още разработване и оптимизиране на националните информационни системи за постигане на оперативна съвместимост с европейските системи, както и ефективно противодействие на трансграничната престъпност.

Анализът сочи, че през страната ни преминава Източно-средиземноморският мигрантски маршрут, което определя високи нива на миграционен натиск. Основните усилия са насочени към овладяване на мигрантския поток по българо-турската граница, както и ограничаване в максимална степен на процесите на вторично придвижване през сръбско-българската граница от Централна и Западна Европа.

В този смисъл Националният план на България за 2023 г. се основава на сценарии, извлечени чрез анализ на риска, които отразяват възможното развитие на ситуацията по външните граници в областта на незаконната имиграция, както и предизвикателствата, набелязани в цикъла на многогодишната политика за европейско интегрирано управление на границите. Създаването на сценарии е от ключово значение за стратегическата прогноза при вземане на управленски решения за планиране на развитието на способностите и за дейностите, които трябва да се провеждат. Тези сценарии са и възможни алтернативи, които подпомагат различните ведомства и структури в подготовката им за непредвидими, бъдеще ситуации. Именно управлението на бъдещите заплахи и предизвикателства, чрез създаване на сценарии и планиране на бъдещи действия, стои в основата на стратегическото управление, като повишава възможностите за постигане на целите на структурната единица, посочват още от Министерския съвет.

В края на март тази година главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров съобщи, че ЕС ще ни отпусне 600 млн. евро за охрана на границата с Турция. Той се позова на писмо от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което тя ни уведомява за нов стратегически подход към опазване на външната граница, в който България се явява приоритет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html