събота, 20 април 2024 г.

Диана Ковачева: У нас липсва статистика за децата с хранителни алергии

Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

В България липсва статистика за децата с хранителни алергии, но се предполага, че един на всеки 100 души е с хранителна алергия. Това се посочва в доклад на омбудсмана Диана Ковачева за анализ и оценка на състоянието при децата с хранителни алергии, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Засегнатите детски права в здравословното хранене представляват над 10 % от всички жалби и сигнали, които постъпват в институцията на националния омбудсман в Дирекция „Права на детето, показват данните в доклада. Диана Ковачева подкрепи кампанията „Революция в храненето“ на фондация „За храната“, организирана за шести път с цел запознаване на подрастващите със здравословните предимства на правилното и балансирано хранене, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник. Тази година фокусът на инициативата е насочен към децата с хранителни алергии и непоносимости, както и към проблемите, с които всеки ден се сблъскват техните родители и учители.

От офиса на омбудсмана посочват още, че в рамките на кампанията на 12 и 13 май повече от 6000 деца ще участват в множество детски кулинарни работилници, които се организират от над 1000 доброволци от големи цялата страна.

За обществения защитник е важно да се планират национални политики, които са адекватни и ефективни, но те трябва да се основават на реални данни, защото броят на децата с хранителни алергии и непоносимости в България расте. Въпреки това липсват конкретни проучвания и актуална статистика на засегнатите деца, пише в доклада.

Омбудсманът настоява да се изготви специална наредба за храненето на децата със специални хранителни потребности, като се възложи на Националния център по обществено здраве изработването на специален рецептурник с подходящи рецепти за храненето на децата, който да се използва от всички детски заведения, училища и резидентни услуги за деца.

Кампанията „Революция в храненето” цели да насочи общественото внимание към актуални проблеми, свързани с храненето на децата в България и да предложи решения за преодоляването им, посочват от фондация „За храната“. Всяка година събитието е посветено на различна темата свързана с детското хранене. Кампанията обхваща всички заинтересовани страни – родители, деца, учители, експерти, държавни институции, медии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html