петък, 19 април 2024 г.

Граждани на Харманли настояват МВР да охранява бежанския лагер в града

„Преди Нова година още събрахме подписка от жителите на Харманли с искане Регистрационно-приемателният център в Харманли да премине от отворен в затворен тип. Тази подписка беше внесена в деловодството на Министерския съвет, изпратена и до председателя на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и до министъра на вътрешните работи. Отговор получихме единствено от председателката на ДАБ на 24 април. Отговорите не ни удовлетворяват, защото са само оправдания с Европейската комисия и с МВР“. Това каза пред БНР Николай Георгиев от Инициативния комитет, създаден в Харманли, където се проведе протестно шествие заради напрежение с мигрантите в града.

Протестиращите искат охраната в бежанския лагер да е от служители на МВР, а не от частна фирма, както е в момента. Настояват и да се увеличи присъствието на полицаи и жандармеристи в града, за да се контролират бежанците, които са на външен адрес.

„Нас не ни интересува кой управлява община Харманли, кой управлява държавата или кой е министър на вътрешните работи, кой е председател на ДАБ, кой е президент и т.н. Нас ни интересува жителите на Харманли да можем да разхождаме децата си спокойно в парковете на града“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html