събота, 20 април 2024 г.

В ЕС е запорирано руско имущество за над 24 милиарда евро

Досега в ЕС е запорирано руско имущество за 24,1 милиарда евро на лица, обхванати от европейските санкции, съобщи говорител на Европейската комисия. Той отбеляза, че продължават преговорите между страните от ЕС как да се постъпи с това имущество, защото пред отнемането му има правни пречки. По неговите думи се предвижда имуществото на Руската централна банка да бъде използвано за придобиването на печалба.

Санкциите на ЕС заради войната в Украйна предвиждат запор, но не и пряко отнемане на руско имущество заради липсата на съответното европейско законодателство. ЕК предложи заобикалянето на санкциите да бъде европейско престъпление, преговорите по този въпрос напредват, добави говорителят.

ЕС насърчава Грузия, която очаква да стане кандидат за присъединяване към Общността, да спазва европейските санкции, които забраняват полети от, до и над Русия, посочи той. По неговите думи се очаква грузинските власти да следят за опити за заобикаляне на санкциите и да не допускат несигурни руски самолети в своето въздушно пространство. Заради наложените на Русия санкции, 95 на сто от използваните от страната граждански самолети не преминават задължителната поддръжка, поясни говорителят.

Грузинските граждани преценяват дали да се възползват от отпадането на визите за пътуване до Русия, добави той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html