петък, 19 април 2024 г.

Великобритания достави далекобойни ракети Storm Shadow на Украйна

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Великобритания е доставила на Киев крилати ракети Storm Shadow, които дават на Украйна нов ударен далекобоен потенциал, съобщи гръцкият вестник „Катимерини, като цитира CNN. Информацията е потвърдена от британското Министерство на отбраната.

Storm Shadow – е изпробвана в бойни условия високоточна крилата ракета, предназначена за поразяване на големи сгради и съоръжения като пристанищна инфраструктура, летища, мостове. В момента е на въоръжение в кралските ВВС, а също и в армиите на Франция и Италия. Това оръжие доказа ефективността си в операции в Ирак и Либия. Обхватът й над 250 км е малко по-малък от обхвата на американските армейски тактически системи „земя-земя“ или ATACMS, за които Украйна отдавна моли.

Цената на един такъв боеприпас е 850 хил. евро. Ракетата е създадена на базата на разработената във Франция крилата ракета Apache. Но Apache е касетъчна бомба, а Storm Shadow има бойна глава.

Ракетата се програмира преди изстрелване, лети до целта, насочвана от карта на терена или с помощта на GPS. Близо до целта ракетата набира височина и след това преминава в пикиране. Последните модификации на ракетата позволяват полетът й да бъде коригиран.

Storm Shadow е използвана за първи път по време на нахлуването в Ирак през 2003 г. След това са изстрелвани от британски и френски самолети в Либия и Сирия. Ракетите са използвани и от Саудитска Арабия в конфликта в Йемен. Има модификации на ракетата с обсег от 290 км (такива Франция произвежда за ОАЕ) и с обсег над 560 км.

CNN твърди, че Киев е уверил Великобритания, че няма да използва ракетите за поразяване на цели извън суверенната територия на Украйна, включваща и Крим.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html