четвъртък, 30 май 2024 г.

Тошко Йорданов към Габриел: Добре се сетихте за Гешев, прокуратурата се нуждае от реформи

„Надявам се като водеща политическа сила и водеща на подобен тип преговори наистина да осъзнавате това, което казвате, а именно, че трябва да има диалог и силово налагане на ваши решения, защото сте по-голяма политическа партия, няма как да се случи, колкото и да е изкушаващо това. Говоря от горчив опит от предишното ни участие в изпълнителната власт“. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН по време на срещата на партията с кандидат-премиера на ГЕРБ Мария Габриел.

„Бихме могли да водим диалог, да стигнем до общи цели, но всичко това, което очертахте е прекрасно и аз не мисля, че има човек в страната, който да каже, че това не му е приоритет. Въпросът е в детайлите и в акцентите, защото там е напълно възможно да имаме разминавания и те трябва да бъдат изчистени в разговор на експертно ниво“, допълни Йорданов.

Според него е хубаво да има съдебна реформа, но и да се работи по нея.

„Ние подкрепяме това изявление, което направихте днес за Иван Гешев, радваме се, че вашата политическа сила е стигнала до този извод за 2-3 години, тъй като това е искане на обществото от протестите, още когато вие управлявахте. Но не е само това. Замяната на един човек с друг няма да е съдебна реформа. Прокуратурата има нужда от реформиране, има нужда от промяна на Конституцията, което може да стане много трудно, има нужда от промяна и в КПОНПИ, но трябва да е много внимателно. Ние ще бъдем много стриктни това да не се превърне в поредната бухалка – новореформираното КПКОНПИ, каквото беше опитано да се направи от Асен Василев и Кирил Петков. Законът, който те предлагат, ние сме твърдо против, ние си имаме свое решение, надявам се и вие да сте по-разумни, за да не превърнем този орган в бухалка на управляващите, които и да са те“, допълни той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html