събота, 20 април 2024 г.

5 пъти повече недействителни бюлетини отчетени на последните избори

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

5 пъти повече недействителни бюлетини са били отчетени на последните избори на 2 април, в сравнение с тези на 2 октомври миналата година, съобщи БНР.

Очаква се днес Институтът за социална интеграция ще представи резултатите от наблюдение на изборния процес на последните парламентарни избори, което е осъществено в партньорство с фондация „Фридрих Еберт“.

„Имаше 5 пъти повече недействителни бюлетини в сравнение с изборите на 2 октомври. Това е наистина резултат от връщането на хартиената бюлетина“, коментира в ефира на БНР изпълнителният директор на института Стоянка Балова. Постоянните промени в Изборния кодекс трябва да престанат, за да могат избирателите да привикнат с технологията на гласуване, смята Балова.

„Видеонаблюдението в голяма част от секциите – над 100, не се получи, видеопредаването на живо изобщо не тръгна“, посочи още тя в предаването „Преди всички“. По думите й от една страна видеозаснемането е имало превантивен, дисциплиниращ характер за секционните комисии, които пред камерата по-стриктно са спазвали указанията, но пък е увеличило времето за отчитане на резултатите и е забавило процеса.

Има изключително много сгрешени протоколи, отчитат още от Института за социална интеграция. Според Стоянка Балова партиите демонстрират несериозно отношение към подготовката на техните представители в секционните комисии.

Anteni.info припомня как преди няколко години един виден функционер на ГЕРБ в Пловдив се хвалеше как бюлетините с вот за другите партии с химикалка се превръщат в недействителни. В мрежата още може да се намери клипът с неговите думи пред актива на партията там.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html