четвъртък, 18 април 2024 г.

Ники Кънчев и Тервел Пулев се снимат във филм за киберпрестъпността

Снимка: Христо Христов/Девил Синема

Ники Кънчев и Тервел Пулев се снимат  във филм за киберпрестъпността. „Киберпрестъпност/Cybercrime“ е съвместен проект на Кино академия за таланти, „Девил синема“ и главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, ГДБОП-МВР, отдел „Киберпрестъпност“, инспектор Александър Велев, разказват от екипа на филма.

Според режисьора и сценарист Атанас Михайлов „са необходими  ефикасни методи за превенция и защита от киберпрестъпност, както и запознаване на потенциалните потърпевши от всички възрасти с възможните заплахи и начини за предпазване от тях, което е и главна цел на филма“.

Лентата представя истории по действителен случай. Случайните запознанства в социалните мрежи често се превръщат в кошмар, 13-годишно момиче е изнудвано от педофил онлайн чрез изпратени видео записи и неусетно става секс робиня. Уж добра приятелка снима тайно полугола съученичка в съблекалнята след час по физическо, нарочила я е за „зубърка“ на класа и без да й мигне окото, разпространява видеото в мрежата. Истории като на кино, сякаш невероятни, иска ни се да не са истински, но това е нелицеприятната действителност по целия свят, коментират от екипа на продукцията.

По думите им филмът „Киберпрестъпност/Cybercrime“ има важната мисия да бъде своеобразен учебен материал, когато служители на ГДБОП разговарят с ученици в училищата и им разясняват опасностите от пребиваването в интернет. Съвместно с ГДБОП, филмът ще бъде показван в държави и училища в цяла Европа. В България ще бъде разпространяван и в кината от „Александра филмс“.

„Трябва да се внимава повече, защото, както се казва в „Киберпрестъпност/Cybercrime“, на всеки 37 секунди се извършва по едно интернет престъпление някъде по света“, казва Атанас Михайлов. „Замислете се. На всеки 37 секунди. Въпросът е не дали ще ви се случи, а кога”, допълва той.

Сред останалите участници във филма са адвокат Доби Главинчева, Емил Костов, Радослав Колев, Тодор Шейнов, Василена Спасова, Кристина Барганска, Самоел Ованесян. Във филма участва и Явор Колев, създател на отдел „Киберпрестъпност“.

Оператор е Емилиан Дичев, а първи асистент-режисьор Калоян Патерков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html