петък, 19 април 2024 г.

Йотова: Настояваме съседите ни от РС Македония да признават правата на българите

Вицепрезидентът на Република България при връчването на документи за българско гражданство на Християн Пендиков заяви:

„Настояваме съседите ни от Република Северна Македония да признават правата на българите в собствената си държава. За мен е огромна чест да ти връча указа, с който България ти предоставя гражданство, да ти връчим личните документи, документи на български гражданин. От днес ще се ползваш със защитата на българската държава. От днес ще имаш правата и задълженията на всеки български гражданин, според Българската конституция. От днес ставаш гражданин на Европейския съюз! В основата на Българската конституция е вярата в общочовешките ценности, в свободата, в мира, в хуманността., в равноправието, в справедливостта и в търпимостта“, посочи тя.

„Върховният закон повелява преди всичко да спазваме правата на личността, нейното достойнство и нейната сигурност. Всички ние, българските граждани, трябва да пазим България, националното и държавно достойнство на България, нейното единение. И това е нашата клетва пред родината“, подчерта Йотова.

„За мен е чест и съм горда, че мога да връча български документи за самоличност на един смел, млад човек. Въпреки насилието, въпреки провокациите, остана верен на българското си име, самосъзнание и идентичност. Всеки гражданин на света и Европа има право да говори за своята идентичност, да я показа и защитава. България е равноправен член на ЕС. Настояваме и изискваме от нашите партньори и съседи от РСМ да признават правата на българите в собствената си държава, да създадат специална законова рамка, като ги впишат в Конституцията на РСМ. По този начин това ще е гарант за тези права. Няма да се задоволим само със законодателната рамка, а стриктно ще следим дали тези права се изпълняват. Там където права няма, няма и Европа“, категорична бе вицепрезидентът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html