вторник, 23 април 2024 г.

Италия излиза от китайския инвестиционен пакт „Един пояс, един път“

Джорджа Мелони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия е изпратила сигнали до САЩ, че възнамерява да се оттегли от спорния китайския инвестиционен пакт „Един пояс, един път“ преди края на годината. Италианският премиер Джорджия Мелони увери председателя на Камарата на представителите на САЩ – Кевин Макарти по време на среща в Рим през миналата седмица, че макар да не е взето окончателно решение, нейното правителство предпочита излизане от ролята си в мащабната китайска инициатива „Един пояс, един път“, информира агенция Блумбърг, цитирайки свои източници, присъствали на разговорите, съобщи БНР.

Италия подписа инфраструктурната инициатива през 2019 г., когато Джузепе Конте беше премиер, като стана единствената страна от Групата на седемте, която стана част от сделката. Участието ще бъде подновено автоматично през 2024 г., освен ако Рим активно не излезе от споразумението.

Китайската инициатива „Един пояс, един път“ е финансирала 900 млрд. долара в инфраструктурни проекти в световен мащаб. Италия, подобно на голяма част от Европа, беше „хваната“ от ескалиращото напрежение между Вашингтон и Пекин, което се усложни в светлината на продължаващата подкрепа на Пекин за Русия. Европейските държави се мъчат да балансират желанието си да се ангажират с Китай по отношение на търговията и инвестициите, докато се противопоставят на твърденията за икономическа принуда.

Говорител на Мелони отказа коментар на информацията на Блумбърг, като и офисът на Макарти не отговори на искания за коментар.

Междувременно министерството на външните работи на Китай подчерта, че двете страни са имали „ползотворно сътрудничество“ в търговията, производството и чистата енергия след подписването на споразумението. „Двете страни трябва да се възползват допълнително от потенциала на сътрудничеството в пакта „Един пояс, един път“ и да засилят взаимноизгодното сътрудничество във всички области“, заяви оворителят на външното министерство Ван Вънбин пред репортери на редовен брифинг за пресата в сряда.

САЩ са оказвали активен натиск върху Рим да заеме публична позиция по въпроса и да се откаже от пакта, казаха пред Блумбърг лица, пожелали анонимност. Дипломатическите съветници на Мелони все още обсъждат подробностите и времето за решение, опасявайки се от икономическо отмъщение от страна на Китай и вероятно нищо няма да бъде оповестено публично преди началото на срещата на върха на лидерите на Г-7 в Хирошима, Япония, на 19 май.

Потенциалният ход е тясно свързан с позицията на Мелони относно китайските инвестиции в Италия и по-специално относно предстоящия избор дали да се използват изпълнителни правомощия, за да се ограничи влиянието на китайската компания Sinochem Holdings Corp., най-големият акционер в производителя на гуми Pirelli & C. SpA, посочиха източници на агенцията. Решението беше отложено за края на май.

Блумбърг съобщи миналия месец, че италиански официални лица обсъждат редица опции като част от преговорите с инвеститорите на Pirelli относно структурата на собствеността на компанията. Правителството може да заеме по-неутрална позиция относно ролята на Sinochem Holdings като част от цялостното решение за излизане от „Един пояс, един път“, добави едно от лицата.

Карта: SILKROADBRIEFING.COM

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html