20.7 C
София
петък, 2 юни 2023 г.

Емил Димитров-Ревизоро за Мария Габриел: Тя е Кирил Петков, но в пола

Мария Габриел от 20 години не е в България и не познава страната. Хубавото е, че не е участвала в корупционни схеми, други ще ги правят вместо нея. Ако пак се кандидатира за еврокомисар, ще я изберат, защото ще си направи кампания. Тя е Кирил Петков, но в пола, а той дори повече имаше опит с бизнес у нас. Това не означава, че няма да бъде добър премиер, стига другите политически сили да я приемат сериозно. Това каза в Нова телевизия бившият екоминистър и финансов експерт Емил Димитров.

Бойко Борисов обяви кандидата на ГЕРБ за премиер

„Чудя се как някой ще тръгне да внася бюджет, а друг да го приеме, ако не е сигурен, че той ще управлява. Аз смятам, че премиер трябва да бъде Борисов с ДПС и БСП, защото това е възможната конфигурация“, коментира той.

По думите му има 4 начина за финансиране на държавата.

„Първият е печатане на пари, втората – привличане на евросредства, третото – увеличаване на приходите и четвъртото – да намалят разходите“, разясни Димитров.

От своя страна икономистът Румен Гълъбинов смята, че консолидация по бюджета трябва да има както в приходната, така и в разходната част. „За осигурителните вноски и данъците трябва да има разговори. Ако има редовно правителство може би е по-добре, защото сега бюджетът би бил за 6 месеца. Това е неудобство, но и предимство. Редовният кабинет може да разпределя добре балансирано тежестите от увеличените разходи или от досъбиране на приходи – може да прави два бюджета едновременно. Капиталовата програма трябва да се намали наполовина“, подчерта той.

Според него увеличение на осигуровките ще мотивира хората да се осигуряват на минимална заплата. „Трябва да има разговор за възрастта и стажа за пенсиониране, както и за клас. По-добре да разпределим тежестите в 2023-2024 г., ако има намерение да се променят параметрите“, обясни Гълъбинов.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html