четвъртък, 28 март 2024 г.

60 души са убити, а 35 000 са напуснали домовете след етнически сблъсъци в Индия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индия въведе мерки за сигурност в щат в североизточната част на страната, след като 60 души бяха убити, а 35 000 цивилни бяха принудени да напуснат домовете си в резултат на етнически сблъсъци миналата седмица, предаде Асошиейтед прес.

Ръководителят на местното управление в щата Манипур снощи заяви пред репортери, че около 230 души са били ранени и около 1700 къщи са били изгорени от протестиращи при ожесточени сблъсъци, избухнали заради спор относно икономическите облекчения и специалния статут, предоставени на някои племена. Той добави, че хиляди цивилни, ескортирани от служители на службите за сигурност, вече се връщат в домовете си, след като полицията и армията са успели да установят контрол над ситуацията с патрули по улиците и налагане на комендантски час.

Насилието в щата Манипур, който граничи с Мианма, избухна миналата седмица след протести, организирани от членовете на предимно християнски племенни общности. Те протестираха срещу исканията на хиндуистката общност, към която принадлежат мнозинството от жителите на щата, за специален статут, който да ѝ предостави привилегии, включително право на развиване на земеделие върху горска земя, нисколихвени банкови заеми, здравни и образователни услуги, както и определена квота за работни места в държавната администрация. Малцинствени лидери твърдят, че хиндуистката общност е относително заможна и би било несправедливо тя да получи тези привилегии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html