петък, 29 март 2024 г.

12 души бяха убити, а 20 ранени, при израелски въздушни удари в ивицата Газа

Снимка: БГНЕС

Тази нощ 12 души бяха убити, а 20 ранени, при израелски въздушни удари по обекти на Ислямски джихад в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, като се позова на медицински източници в крайбрежния анклав.

Израелската армия съобщи, че е убила трима високопоставени представители на военното крило на радикалната палестинска групировка – Бригадите Ал Кудс (арабското наименование на Йерусалим). Това са Джихад Ганам, секретар на военния съвет на Бригадите Ал Кудс, командващият военното крило на Ислямски джихад в северната част на крайбрежния анклав и член на военния съвет Халил ал Бахтани, както и Тарек Езедин, който отговарял за координацията между Бригадите Ал Кудс в ивицата Газа и на окупирания Западен бряг. Според израелската армия тримата са били отговорни за ракетния обстрел по страната в последно време.

Убити били също съпругите на въпросните лидери на Бригадите Ал Кудс и няколко от децата им.

Ислямски джихад е втората по влияние въоръжена групировка в ивицата Газа след Хамас – ислямисткото движение, което контролира анклава, на който Израел е наложил блокада, отбелязва Ройтерс.

Местни жители заявиха по-рано пред АП, че са чули няколко мощни експлозии. Поразени били последният етаж на жилищен блок в град Газа и къща в Рафа.

Фотограф от Франс прес е видял в Рафа, в най-южната част от анклава, тялото на Джихад Ганам.

Бахтани е живеел в поразения апартамент в град Газа.

Два контролно-пропускателни пункта по границата с палестинската територия са затворени за влизане и излизане на хора и стоки до второ нареждане, съобщи израелското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В очакване на ракетен обстрел в отговор на убийствата, израелската армия даде специални инструкции за хората, живеещи на до 40 километра от анклава, да останат близо до бомбоубежища от 2:30 ч. (и българско време) днес до 18:00 ч. в четвъртък.

Ударите бяха нанесени в обстановка на напрежение между Израел и групировки в ивицата Газа. Миналата седмица палестински бойци изстреляха от анклава ракети към Южен Израел след смъртта в израелски арест на високопоставен представител на Ислямски джихад, обявил гладна стачка. В отговор израелската армия нанесе въздушни удари, припомня АП.

АФП отбелязва, че преди по-малко от седмица с посредничеството на Египет е било договорено прекратяване на огъня.

Над 90 палестинци и най-малко 19 израелци и чужденци бяха убити при атаки от началото на тази година (без да се броят въздушните удари тази нощ), посочва Ройтерс.

По данни на АП са загинали 105 палестинци, около половината от които бойци на групировки и извършители на нападения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html