петък, 19 април 2024 г.

Проф. Николай Радулов коментира въпросителните след взрива срещу Иван Гешев

Снимка: БГНЕС

Проф. Николай Радулов коментира въпросителните след взрива срещу главния прокурор Иван Гешев.

Напрежение в прокуратурата след опита за атентат срещу главния прокурор. Заместникът на Иван Гешев – Борислав Сарафов излезе с нова позиция до БТА. В нея посочва, че първоначално изнесената от него информация, че Иван Гешев е пътувал със семейството си, е защото „той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление”, казва Сарафов. Той е категоричен, че при желание, главният прокурор е могъл да го поправи в деня на взрива.

„Това не е конвенционалната лъжа, нищо не е казано направо. Но главният прокурор след избухването на взривното устройство, заяви макар и неофициално, че го е страх за децата му. Хората останаха с впечатление, че е пътувал със семейството си”, коментира проф. Николай Радулов, бивш депутат и бивш секретар на МВР, в ефира на Нова телевизия.

„Всъщност Сарафов е подлъган от начина, по който главният прокурор е изразил това, което се случва, и е решил да постави акцент колко са опасни терористичните актове и как не само обектът може да е жертва, но и неговото семейство. Това е препратка към случая „Фалконе, при който не само той загива а и семейството му”, коментира Радулов.

Според него се е правило опит да се героизира Гешев.

„Много неща сочеха, че публиката бива обгрижвана да мисли по определен начин по случая. Толкова по-зле стана, след като започнаха да излизат подробности”, коментира експертът.

Според него действително има акт срещу държавността, но той е коренно противоположен.

„Непосредствено след взрива се разпространява една версия. Такива случаи не са лесни за разплитане. Трябва разследване експертизи, никой не може да каже един взрив с каква мощност е, от какво е направен”, коментира Радулов.

Според доц. Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР, „целият случай е грешка на комуникацията, грешка след грешка на отразяването му”. Най-вероятно и израелският експерт е част от комуникационната грешка, смята доц. Иванов.

„Който и да е този експерт, той е външен за разследването, той не участва в него. Много сложна процедура е, не става да кацне със самолета и да отиде да разследва. Има си ред за тази работа”, обясни Иванов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html