събота, 20 април 2024 г.

Пламен Димитров: Синдикатите винаги сме били за влизане в еврозоната

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

Синдикатите в България винаги сме били за влизане в Еврозоната, заяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров по време на дискусията „Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към еврозоната“. Форумът бе организиран от Икономическия и социален съвет на България (ИСС), съобщи БТА.

По думите на Димитров допреди година и половина, когато първо е била пандемията, а после – и войната в Украйна, и енергийната криза, страната ни е отговаряла на критериите за влизане в еврозоната. Знаем, че инфлацията в България е малко по-специфичен фактор и той всъщност ни препъна да влезем от 1 януари 2024 г. в еврозоната, коментира президентът на КНСБ.

Мнението на Димитров е, че България трябва да почерпи от опита на Хърватия и Прибалтийските държави по отношение на Еврозоната. Той представи таблица с данни за средната работна заплата (СРЗ) в Литва, Латвия и Естония в годината на влизане в Еврозоната. Когато през 2015 г. Литва влиза със СРЗ 758 евро, а през 2021 г. тя вече е 1579 евро. В Латвия СРЗ продължава да се повишава, а в Естония за 10 години ръстът е близо 85%, посочи Димитров. Той изрази надежда да приемем еврото в началото на 2025 г. и минималната работна заплата да бъде поне 500 евро, а средната – поне 1000 – 1100 евро.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html