четвъртък, 25 април 2024 г.

Илияна Йотова: Продължавам да бъда оптимист, че ще има правителство

Снимка: БГНЕС

Продължавам да бъда оптимист, че ще има правителство още с първия мандат, защото след това нещата ще бъдат доста по-сложни, коментира в Кърджали вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът обясни, че президентската институция има уверение от страна на основните политически сили (първите по резултат) по отношение на политическите приоритети.

Тази сутрин аз чух и от представители на ГЕРБ, и от представители на „Продължаваме промяната“. На практика те нямат различия. Нито по отношение на това, че час по-скоро трябва да бъде приет националния бюджет, нито по отношение на необходимите закони по отношение на Плана за възстановяване, нито по отношение на законите, които са жизнено необходими, ако искаме до края на тази календарна година България да бъде част от Шенгенското пространство. И не само за самата тематика на законите, но и за тяхното съдържание. Не виждам причина да не се направи кабинет, който да изпълни тези приоритети, коментира пред журналисти Йотова.

И допълни, че според нея не трябва да има правителство за няколко месеца, като припомни текстове от Конституцията, които гласят, че спечелилият предлага правителство за четири години.

„Да не говорим, че в условията на кризите, в които живеем, едно правителство със стабилност на мнозинство в парламента трябва да има ясна и категорична визия как ще изглежда България след 10, 15 или 50 години, къде ще бъде мястото на страната ни“, каза още вицепрезидентът и допълни, че като гражданин на тази страна ѝ е омръзнало животът да се решава „на парче“.

На въпрос дали може да се счита за политическа безотговорност несъставянето на правителство от първия или последващ мандатоносител, Йотова отговори, че като няма разбирателство в една парламентарна република между партиите, по-добре е да се ходи на избори отколкото да се правят безпринципни мнозинства, които да се ръководят от нечии интереси, от нечий лобизъм, който по думите ѝ е всичко друго, но не в интерес на хората. „Такова правителство дори смятам, че е по-вредно отколкото да няма правителство. Но се надявам, пак казвам и на общите приоритети, които декларират, и на съдържанието на тези приоритети, все пак да бъде сформиран кабинет“, посочи още вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя акцентира върху постигнатото от служебния кабинет през последните месеци, като подчерта, че то оставя страната в стабилна ситуация по отношение на енергетиката в страната и припомни за по думите й безпрецедентното подписано споразумение с Турция.

При посещението си в Кърджали, Илияна Йотова посети Езикова гимназия „Христо Ботев“, където пред ученици и учители от различни училища изнесе урок по родолюбие. Заедно с генералния директор на БНР Милен Митев тя ще присъства на откриването на изложбата „Очите на Родопите“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html