петък, 29 март 2024 г.

До 12 години затвор за заплашителни публикации в Сърбия

Сърбия предвижда до 12 години затвор за заплашителни публикации, това заяви Бранко Стаменкович, ръководител на Специалната прокуратура за високотехнологични престъпления. 

Редица лица, вероятно водени от трагичните събития от миналата седмица в основното училище „Владислав Рибникар“ и селата Мало Орашие и Дубона, в които бяха убити 17 младежи, използваха социалните мрежи в интернет, за да изпращат заплахи, че ще повторят подобни престъпления по подобен или по същия начин.

Полицията се намеси заради притеснителното поведение на няколко младежи, които в постове в социалните мрежи прославяха престъплението на 13-годишния Коста К., заподозрян в убийството на осем ученици и охранител в училище „Владислав Рибникар” в Белград. Някои ученици заплашиха в социалните мрежи да носят оръжие в училище, а някои обявиха, че Сремска Митровица, Ниш и Рума са следващите градове, в които ще има масови убийства.

Броят на повдигнатите наказателни обвинения за застрашаване на сигурността в социалните мрежи се наброява с десетки. Въпреки това, според Бранко Стаменкович, ръководител на Специалната прокуратура за високотехнологични престъпления, само една заплаха е била достатъчна, за да задейства наказателноправната система на страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html