сряда, 24 април 2024 г.

Брюксел може да задължи военните заводи да произвеждат за Европа и Украйна

Тиери Бретон
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург, че е възможно като крайна мярка военните предприятия в страните членки да бъдат задължени да преориентират производството си за нуждите на Европа и Украйна, съобщи БНР.

„Искаме временно да вдигнем регламентираните бариери, които идентифицирахме – за разрешителните, работното време, процедурите за обществени поръчки, трансферите в рамките на Общия пазар на части и боеприпаси. Въвеждаме и мерки от типа на „приоритетни поръчки“, както направихме в закона за чиповете. Това е изключително важен момент, за да можем да преориентираме сегашната продукция към нуждите на Европа и Украйна. Ние насърчаваме предприятията да го направят, разбира се, доброволно, но също така се подсигуряваме със задължителни действия като крайна мярка“, каза Бретон.

Еврокомисарят направи изказването си ден преди гласуването на акта в подкрепа на производството на боеприпаси. Той добави, че вече е посетил 15 военни предприятия в 13 страни членки, сред които и България, за да види техния капацитет и от какво се нуждаят, за да увеличат и ускорят производството си. Той изрази увереност, че целта да бъдат осигурени 1 млн. боеприпаса са Украйна в рамките на една година може да бъде постигната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html