Начало БИЗНЕС БАН: Само 1,7% ръст на БВП за 2023 г.

БАН: Само 1,7% ръст на БВП за 2023 г.

Инфлацията ще продължава да е на относително високи нива, прогнозират от БАН.
Снимка: БГНЕС

Предвид неблагоприятната външна и вътрешна икономическа обстановка, реалният растеж на БВП ще намалее до около 1,7 на сто през 2023 г. Очаква се през 2024 г. БВП да надхвърли 200 млрд. лв. в номинално изражение заради високата инфлация през последните две години. Това прогнозират изследователите от Института за икономически изследвания при Българската академия на науките, съобщиха от института. Прогнозата в средносрочен план е за икономически растеж от порядъка на 3-3,5 на сто годишно, като нарастването на инвестициите ще се определя основно от напредването на програмния период и желанието за ускорено усвояване на европейски средства в България, най-вече по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост. Макроикономическата прогноза на икономистите на БАН за периода 2023-2025 г., основана на допускания на икономическото развитие по отношение на международните цени и външното търсене, както и на параметрите на икономическата политика, очертани в средносрочната бюджетна прогноза за същия период.

По-висок темп на инфлацията в сравнение със средните стойности за държавите членки на Европейския съюз и слаба вероятност да изпълним Маастрихтския критерий за инфлацията, от който зависи присъединяването ни към еврозоната до 2025 г., Основно причините за това са предизвикани от външни фактори – високите цени на енергоресурсите, и военния конфликт в Украйна, но не бива да се изключват и някои противоречиви решения в областта на икономическата политика, като провеждане на мерки, несъобразени с реалните финансови възможности на страната, липса на политически консенсус по важни за страната въпроси и др.

Макроикономическата прогноза за 2023-2025 г. е част от Годишния доклад на ИИИ при БАН за 2023 г., който предстои да бъде публикуван.