19.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

До месец ще бъде готов законът за приемане на еврото


Снимка: БГНЕС

От Министерството на финансите съобщиха, че до месец ще бъде готов законът за приемане на еврото. Това стана по време на дискусия, посветена на влизането в Еврозоната, съобщава БНТ.

По време на срещата, организирана от икономическия и социален съвет, бяха поставени основните предизвикателства пред влизането на България в еврозоната.

„Ако изпълним всички критериии ние бихме могли да се похвалим със завършването на тези важни евроинтеграционни процеси, венец на които е приемането на еврото. В този смисъл вярвам, че НС ще изпълни своите ангажименти в най-скорошен порядък и ще приеме необходимите законодателни актове, които да гарантират нормативната база за въвеждането на еврото в най съкратени срокове“, заяви председателят на НС Росен Желязков.

„Макар през миналата година да имаше спекулации, че България, едва ли не, ще влезе насила в еврозоната, България ще влезе тогава, когато всички ние свършим работата, която е пред нас“, заяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

„Все по-разширяващата се територия, която единната валута обхваща, позволява тя да разгърне в пълен размер своя потенциал, да доведе до една още по-интегрирана европейска икономика, до по-ниски транзакционни разходи за участващите държави, до повече инвестиции, до по-добра конкурентоспособност“, заяви Нина Стоянова – подуправител на БНБ.

„Постигането на инфлационния критерий е предизвикателство за страната заради сравнително ниското ниво на цените в сравнение с цените от ЕС и страните от еврозоната“, заяви Методи Методиев – служебен заместник-министър на финансите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html