петък, 19 април 2024 г.

Иван Гешев каза с кого е бил по време на взрива и отказа да коментира интерпретации

Главният прокурор е бил без семейството си в автомобила, пред който в понеделник избухна взрив. Това потвърди Иван Гешев и заяви, че в колата е бил със служители от НСО, предаде БНТ.

Той отдава разминаванията в говоренето по темата на интерпретации на негови съобщения, с които неформално е отговорил на журналисти.

Оказа се още, че кортежът с главния прокурор не е спрял след взрива, а е продължил движението си към столицата. Иван Гешев не коментира твърденията на служебния вътрешен министър за силата на взрива като подчерта, че само експертизите могат да дадат точен отговор на въпроса.

Обърна внимание обаче, че предварителните заключения за сила с 3 килограма тротилов еквивалент са направени от служители на Отряда за борба с тероризма, който е към МВР.

Най-задаваният въпрос през седмицата – с кого е пътувал главният прокурор, днес получи отовор.

„Бях със служители от НСО, както съм почти всеки път. И причината да отговоря на вашите въпроси е, че явно тече опит за подменяне на основния въпрос. А основният въпрос е нормално ли е до кола на главен прокурор на страна от Европейския съюз да се произведе атентат и взрив и в кои години жевеем и в кои години се връщаме“, каза главният прокурор.

Така Иван Гешев пътвърди думите на служебния вицепремиер и вътрешен министър, че семейството му не е било в автомобила.

„Това, което мога да кажа, че едва ли някой може да предвиди каква ще е реакцията на човек след такъв случай. Аз комуникирах неформално с ваши колеги със съобщения. Те ме попитаха как съм. Аз написах, че съм добре, но се притеснявам за децата си. И това мисля, че е нормалната рекция на всеки нормален човек в този момент. След това започнаха различни импровизации в медиите, че съм бил със семейството си, което наложи да съобщя във Фейсбук, че не съм правил и няма да правя официални изявления по случая. Но явно това се оказа недостатъчно и сега в момента се налага да отговарям на този въпрос. А иначе вероятно не е съобразил изказването си г-н Сарафов, но аз не възприемам като нещо лошо да се извиниш за грешката си. Аз не чух министърът на вътрешните работи да се извини за това, че каза, че има заподрян за този атентат и за този взрив“, допълни той.

В петък в парламента служебният вътрешен министър заяви, че е пострадал само леко фарът на бронирания автомобил, както и че взривът няма силата да наруши защитата на колата, в която се е возил главният прокурор.

Теза, която се разминава с твърденията на следствието. Коментира още, че не е ясно защо израелският експерт, посетил мястото, е пристигнал малко преди взира и кой го е пуснал на огледа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html