петък, 19 април 2024 г.

Томислав Дончев: Нужни са правителство и парламент, нови избори са експеримент с демокрацията

„Най-важното за страната е да има правителство с работещ парламент“, каза пред бТВ заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Според него задачата сега е да се намери възможната и правилната политическа технология това да се случи. „Шести път избори на лято е нечуван експеримент с демокрацията, който не знаем до какво ще доведе“, смята той.

„Вторият предлага на първия да го подкрепи и след това да действа в парламента като опозиция. Предложението беше вторият да има кабинет, а ние поискахме персоналния състав, което е нормално. Офертата е подкрепете ни да влезем във властта, после си изпълнявайте функциите на опозиция в парламента“.

Всеки трябва да направи компромис, смята Дончев. „Да се стигне до съгласие, трябва да има споделена воля и от двете страни“.

„Има и друга технология – сядаме и довършваме разговора по приоритети на програмата, след това се опитваме да селектираме отбор от експерти и личности, на които заедно имаме доверие“.

Според него, ситуацията е динамична и в последните 30 години в българската политическа история е имало подобни ситуации, където политиците са успявали да отстъпят от ината и от егото и в крайна сметка са успявали да сформират работеща конструкция, която да взима решения.

„Имаше разговори по програмата, не по цялата, защото имаше сектори, които липсваха. А един документ за управление си го представям доста по-детайлен и остойностен с ясна финансова рамка“, обясни Томислав Дончев.

Според него, дори и да няма кабинет, пак трябва да има бюджет.

„Държава, в която има взрив до колата на главния прокурор, не е добър сигнал нито вътре, нито навън“, коментира Дончев взрива до кортежа на Иван Гешев. „Шокът беше по отношение на разминаването на информацията дали г-н Гешев е бил сам или със семейството си“.

„Не съм специалист по взривове, всичко е въпрос на интерпретации. За мен този случай трябва да бъде разследван и да се разсеят всякакви съмнения какво всъщност се е случило“, каза още Дончев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html