петък, 29 март 2024 г.

Гръцка полиция гонила Клавдия от „Хелс Китчън“

66-годишната кулинарка ще ръководи заведението

Най-възрастната участничка в тазгодишния сезон на „Хелс Китчън” Клавдия Ангелова, която отпадна от надпреварата, и синът й финалистът Асен Маджаров ще отворят вратите на семеен ресторант в град Берковица, който понастоящем е в етап на груб строеж, пише „Галерия“.

Изявиха се в кулинарния формат

„Живеем в района, близко е, познаваме хората и се надяваме да им предоставим нещо по различно от кебапче и кюфте“, коментира Асен, който успя да извоюва своята черна куртка в предаването на Нова телевизия. „Аз ще бъде негов гръб в ресторанта“, допълва 66-годишната готвачка, която пази интересно минало.

Всъщност Клавдия има тридесетгодишен опит с тигана и черпака. През 1993 година тя взима нелекото решение да се реализира зад граница. Заминава за близка Гърция. Започва да работи като сервитьорка, по онова време на 36 години. Заведението е нелегално, а прескачайки закона Клавдия и колегите й биват гонени от тамошната полиция. По време на една от акциите, Ангелова влиза в кухнята и решава да остане там. Желанието й да се наложи сред останалите, я превръща в главен готвач, преди да се върне в родината, работи с шест души подчинени. Въпреки че не се популяризира като кулинарка, попивала занаята в ресторант със звезда „Мишлен“, тя е категорична, че работата в чужбина я е изградила като отговорен, организиран и фокусиран еднакво върху визията и вкуса готвач. „На обяд изкарвахме 150 – 200 броя от менюто, вечер около 150“, откровеничи тя. Любовта към храната предава на своя син Асен.

Планът им се реализира бавно, но сигурно

Подобно на майка си той също е живял в чужбина. Стяга куфарите за Дания. „Започнах в турска кухня, след това минах на гръцка, имах опит с азиатската… Получих предложение за работа в ресторант, който се занимава с молекулярна гастрономия. Имах възможността да се уча от най-добрите майстори. В Дания компромиси не се правят, имаш право на една грешка, на втората си чао“, връща лентата назад Маджаров.След дванадесет години работа се връща в родния си град Берковица. А причината за това не е участието му в „Хелс Китчън“. На родна земя той каца заради желанието да срещне жена, с която да сподели бъдещия си път. До момента любовта куца в живота му. Нито една красавица не дава заявка за снаха на Клавдия. „Той търси жена като мен, това е проблемът“, обяснява майката. Впуска се в кулинарното приключение с идеята, че ще намери своята сродна душа. Голямата му мечта е един ден да гушне син, който да наследи огромния му талант.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html