петък, 29 март 2024 г.

Враждуващите страни в Судан преговаряха в Саудитска Арабия, но без особен резултат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на армията и на паравоенните Сили за бърза подкрепа в Судан се срещнаха в саудитския град Джеда по инициатива на САЩ и Саудитска Арабия.

Държавите посредници приветстваха началото на преговорите и призоваха страните в конфликта да се ангажират с прекратяване на огъня.

В тази връзка говорителят на военните Набил Абдуллах заяви, че разговорите ще бъдат ограничени само до удължаване на примирието по хуманитарни причини и няма да се концентрират върху споразумение за окончателното прекратяване на сблъсъците или за слагане край на кризата. Друг представител на армията посочи, че сред въпросите е и осигуряването на защитата на гражданската инфраструктура.

Командващият Силите за бърза подкрепа Мохамад Хамдан Дагало пък подчерта в Туитър нуждата от формиране на преходно правителство за извършване на демократичен преход в страната. Той похвали международните усилия за спиране на огъня, които според него ще улеснят отварянето на хуманитарни коридори – нещо, което отбеляза като цел по време на преговорния процес.

Междувременно продължиха сблъсъците в столицата Хартум и близкия до нея град Хартум Бахри. Всяка от враждуващите  страни обяви, че контролира по голямата част от областта на Хартум. А от Организацията за ислямско сътрудничество отправиха спешен призив към своите държави членки и различни институции за предоставяне на хуманитарна помощ за Судан.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html