събота, 20 април 2024 г.

Симеон Сакскобургготски бе гост на кралския прием, а днес е коронацията на Чарлз III

Снимка: Фейсбук на Симеон Сакскобургготски

Симеон Сакскобургготски и съпругата му са присъствали на снощния прием в Бъкингамския дворец в навечерието на коронацията на крал Чарлз III. Снимки от събитието бяха публикувани във Фейсбук профила цар Симеон II. На тях се вижда, че новият британски монарх видимо се радва да си поговори с българското царско семейство.

Както е известно, царят има и роднински връзки с кралската фамилия на Великобритания. Очаква се днес той и доня Маргарита да присъстват на официалната церемония по коронацията.

Иначе самият Чарлз е пословичен с британската си пестеливост, която по българска асоциация можем да сравним с габровската. С лично богатство от около 600 милиона паунда, кралят не обича да купува нови неща, докато има годни за употреба стари! В сравнение с майка си Елизабет, той е решил да направи сравнително скромна церемония, с една около 2000 гости. Например – той разпоредил да не му се шият нови церемониална дрехи, скъпо занимание, което ангажира кралските шивачи. Вместо това, Чарлз щял да ползва одежди на дядо си крал Джордж VI и на майка си Елизабет II. Най-старата сред тях е направена за крал Джордж IV през 1821 г. и носена от още трима монарси. Предаването ѝ от поколение на поколение има за цел да подчертае приемствеността, но други одежди и аксесоари се изработват специално, за да се подчертае личния стил на новия монарх. Точно от тях обаче Чарлз е решил да се откаже. По всичко личи, че в Лондон ще има пестелив, но и скромен монарх.

Както стана ясно, на церемонията ще дойде и „блудният син“ – принц Хари. Лошото момче, което вади кирливите ризи на кралското семейство обаче ще присъства без съпругата си Меган Маркъл, която остава в САЩ с благовидното оправдание, че трябва да гледа децата, и по-специално малкия Арчи. Момченцето става на 4 годинки точно днес, 6 май, в деня на коронацията.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html