събота, 20 април 2024 г.

Президентът Румен Радев: Развитието на въоръжените сили не търпи дилетантщина и лекомислие

Румен Радев

Като президент и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, като офицер и командир от Българската армия, искам да заявя, че развитието на Въоръжените сили и войната не търпят дилетантщина и лекомислие. Това каза президентът Румен Радев в тържественото си слово по повод днешния Гергьовден, който в България честваме и като празник на храбростта и Българската армия.

Достатъчно са печалните примери в миналото, когато българският войник и българският народ са плащали политическата корист, лекомислие и липса на далновидност, каза Радев.

„На светлия християнски празник Гергьовден, след три години прекъсване, отново на площада са построени представителните роти на Българската армия. В Европа бушува война – безпрецедентна по мащаби и залог в най-новата история на нашия континент. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с Въоръжените сили“, каза държавният глава.

По думите му политическият елит дълго е пренебрегвал рисковете в средата за сигурност. Бездействието и пагубните решения бяха размивани в колективната безотговорност, добави Радев.

„Има един исторически доказан постулат във военната стратегия. Една крепост се превзема най-лесно отвътре. В основата на всяко поражение лежи морален пробив: чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол – все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме. Затова Гергьовден е особено важен празник. В деня на Св. Георги Победоносец отбелязваме единението на народ и армия. Припомняме си, че в историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес, за да съхраним своя живот и този на близките, да опазим нашия дом и култура“, каза още държавният глава.

Той благодари на всички военнослужещи, че въпреки предизвикателствата, продължават да отстояват каузата България с професионализъм, всеотдайност и чест.

„Нека Св. Георги Победоносец ви закриля и укрепва вашата десница! Нека не забравяме, че 6 май е и Ден на храбростта, която всеки българин носи в сърцето си като завет от хората, отстояли България през вековете“, каза Радев.

Той поздрави българските граждани с празника и да пожелая здраве, мир и благополучие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html