петък, 19 април 2024 г.

Никола Стоянов: Сайтът за наблюдението на цените на храните вече дава ефект

Никола Стоянов
Снимка: БГНЕС

По думите на служебният министър на икономиката Никола Стоянов месец и половина след създаването на електронната платформа за наблюдение на цените на част от основните хранителни продукти вече има резултат, предаде БНТ.

От анализите става ясно, че цените на дребно не се увеличават. 1300 проверки е извършила към момента Комисията за защита на потребителите. Открити са 331 нелоялни търговски практики.

„Има определени продуктови групи, където има намаление – олиото е 8% надолу, маслото е 6% надолу. Млечните – при киселото мляко има намаление, в зависимост от маслеността. Така че вече има такива отделни примери. Не е това, към което се стремим и ние, но още в началото беше ясно, че за месец-месец и половина няма как да очакваме спад от 15%-20% надолу. Това е един процес“, каза Стоянов.

Забраната за внос на зърнени продукти в европейските държави, близо до Украйна, сред които е и България, няма да важи за вече сключените договори, уточни Никола Стоянов.

До 5 юни е забранен вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. От списъкът отсъства слънчогледовото олио, но страната ни ще подпише двустранно споразумение с властите в Киев, което трябва да регулира търговията.

Очаква се проверките, свързани със забраната, да забавят на границата превозните средства, натоварени със зърно.

„Контролът ще е сериозен именно заради опасенията, които и вие изказвате. В разговор сме с комисията как точно да приложим вече приетия регламент и ще има разписани правила. Ще бъдат информирани търговците и превозвачите какви документи ще е необходимо да предоставят“, уточни Стоянов.

България не е доволна от разпределението на 100-те милиона евро помощ за земеделците от петте държави, засегнати от украинския износ на зърно, коментира още икономическият министър. Затова диалогът с ЕК продължава. За момента е предвидено българските фермери да получат 10 млн. евро от втория пакет помощ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html