Начало БЪЛГАРИЯ МВнР още няма официална информация от Москва за задържания от руските власти...

МВнР още няма официална информация от Москва за задържания от руските власти българин

Министерството на външните работи (МВнР) все още не е получавало официална информация за задържания от руските власти българин, обвинен за подготовка на атентат в Крим. Това обяви министърът на външните работи Иван Кондов.
Той е с двойно гражданство – както българско, така и украинско. Бил е задържан там с украинския си паспорт.
На 28 април нашето посолство е изпратило нота до МВнР на Русия, с искане да бъде допуснат адвокат при него, но все още няма официален отговор, поясни още Кондов.
„Информациите са разнопосочни, все още нямаме потвърдена официална информация. Най-вероятно е бил третиран на първо място като украински гражданин“, допусна той.
„Ще направим всичко възможно да му осигурим правна помощ“, изтъкна още външният министър.
Той коментира и появилата се информация за задържани българи до лобното място на Гоце Делчев в Северна Македония. Няма задържани, а спрени български граждани, уточни Кондов.
В сряда руските служби обявиха, че са осуетили опит за атентати на Кримския полуостров. Мишени на атентаторите са били губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, кметът на Ялта Янина Павленко, както и транспортната инфраструктура на полуострова. Сред задържаните има и българин, който е представен като Д. Петранов, роден през 1979 г. ФСБ твърди, че той има българско и украинско гражданство и се е занимавал с доставка на оръжие на територията на Русия.