петък, 29 март 2024 г.

3-4 минимални заплати струва абитуриентската вечер

Обикновено тоалетите на момичетата много рядко се използват повторно.
Снимка: ЛИЧЕН АРХИВ

Васил НАНЧЕВ

Поне 3-4 минимални заплати (от 2500 до 3200 лв.) излиза на родителите абитуриентският бал на сина или дъщерята показва справка на цените в интернет. Като минималната сума за момичетата може да скочи значително заради скъпи бижута, специални фризури, маркови обувки и тоалети и разни други капризи на младата дама или от стремежа на семейството й да се покаже пред съседи и роднини.

От години абитуриентските балове са се превърнали в истинско изпитание за бюджета на домакинствата. Минимум десетина са нещата, за които трябва да се охарчат домакинствата за момче, решило да отиде на абитуриентски бал със своите съученици и да се наконти. Костюмът излиза около 350 лв., ризата – към 60, официалните обувки около 150 лева, вратовръзката – към 40, обикновена игла към нея и ръкавелите за ризата още към стотарка. Прическата при фризьора излиза към 15-20 лв. В сметката трябва да добавим още и 20-30 лв. за сносен букет, който кавалерът ще поднесе на своето момиче, с което ще бъдат двойка на бала и ще отиде да го вземе от тях, а също и поне 300 лв. за наемане на кола с шофьор за тази цел. Кувертът за заведението, където младежите, завършили средното си образование, ще започнат веселието си е към 150 и дори 200 лв.

Още поне толкова трябва да има в джоба

си момчето, за да може след това да отиде с компанията в друго заведение – дискотека или чалга клуб и да се върне с такси оттам. Резервациите за заведенията често се правят доста преди самото тържество, дори в началото на последната учебна година за зрелостниците. Бившите гимназисти събират пари и за куверта на учителите, които искат да поканят на банкета в ресторанта с тях.

Да не забравяме, че изпращането на момчето или момичето абитуриент е и повод за домакинствата да се почерпят с роднини и приятели и към общата сметка трябва да добавим поне още 200-300 лева.

Същата сума, в някои случай умножена поне по две или три, може да струва и фризурата на момичето, гримирането й от професионален козметик и другите разкрасителни процедури. Известният фризьор и председател на Национално сдружение на фризьорите в България Кръстю Капанов обясни за „Галерия“, че фризурата е хубаво да се прави в съответствие с тоалета на момичето. „Нормално е всеки млад човек от най-ранна възраст

да се научи да се грижи за своята външност.

Както си мием зъбите, така трябва да се грижим и за косата си“, обясни той. Според стилиста фризурата на младите дами за абитуриентския бал трябва да бъде съобразена и с мястото, където ще бъде празненството и най-вече, разбира се, основно от характера на човека и неговите вкусове. „Прическата трябва да е удобна и да позволява спокойно да се танцува“, казва той. По думите му, баловете са през май и засега още няма голям наплив към фризьорските салони, но половината от часовете вече са записани.

Често само за роклята на момичето отива цяла минимална заплата. В последните години по-състоятелните майки и бащи на завършващите гимназия момичета жертват по няколко хилядарки и за по-специални разкрасителни процедури с използването на силикон. Понякога обаче това правят и семейства с по-ниски доходи и цялата работа с харчовете за абитуриентския бал на децата е в унисон с поговорката: „На гол тумбак – чифте пищови“.

Според кредитния консултант Тихомир Тошев, обаче хората предпочитат основно преди това

да спестят пари за събитието,

вместо да вземат заеми, когато вече трябва да подготвят отрочето за празника. „Само в по-бедните райони на страната родителите на абитуриентите са принудени да теглят кредити, най-често бързи. Засега няма индикации за интерес да се теглят заеми именно за това празненство“, смята той.

В еуфорията около празненството често се правят е много покупки на различна козметика. „Не бива да се доверяваме на оферти за големи намаления, например на парфюми от известни марки в интернет, за да не попаднем на ментета“, съветва Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“. „Същото важи и за различни други аксесоари, затова трябва да се провери кой търговец ги предлага и купувачите да се уверят, че става дума за реален представител на съответния бранд “, добавя тя.

Руменова съветва още, когато са решили да отидат в някои курорт или дори в чужбина да искат точна оферта от туроператора. „Прави впечатление, че в обявите на агенциите за подобни пътувания

цената невинаги е реалната“,

пояснява тя. „При разглеждането по-внимателно на офертата обаче се вижда възможността да се избират между няколко хотела в съответното място, но обикновено обявената от туроператора цена е по-ниска. Затова трябва да се внимава и да се гледа какво пише в подробния текст на офертата. Хубаво е, преди да се направи резервацията, да се потърси информация с отзиви за съответния курорт и хотел“, казва още Руменова и съветва да се уточни в какви стаи ще бъде настаняването, точната крайна цена и кога ще се правят вноските за плащането й.

„За абитуриентите, които ще останат в родината и ще празнуват първо основно в някой ресторант, трябва детайлно да са наясно какво точно включва предплатената сума по куверта и на място да следят дали тя се изпълнява“, съветва Габриела Руменова от „Ние, потребителите“. По думите й, най-добрият вариант би бил е в офертата да е нямало текстове, че цените допълнително ще бъдат уточнявани. „В противен случай може да се стигне до изнудване на потребителите, да се плати част от предварително заявената услуга, но без преди това да се знае стойността й“, обяснява тя.

Връщайки се доста време назад си спомняме, че

преди 45 години танците бяха в зала „Универсиада“

Беше 24 май 1977 г. За абитуриентския бал се събирахме в двора на училището (в моя случай на техникума в „Овча купел“). От там със специални автобуси на градския транспорт ни откараха чак в зала „Универсиада“, където бяха музиката и танците. Бяхме заедно с още няколко училища от София. Поне имаше добри състави, които бичеха основно западна музика, включително и Smoke on the water и много популярни и сега парчета на Deep Purple и други известни и до днес групи.

Да отбележа, че в курса ни от 40 човека имаше само 7 момичета и момчетата хвърляхме чоп, кой ще ходи да взема дама от дома й и да я води на бала. Добре, че в залата имаше повече гимназии, където дефицитът беше в другата посока.

След 2-3 дни имахме втора вечер, вече в кръчма – ресторант „Варна“, срещу Народното събрание.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html