петък, 19 април 2024 г.

Последен ден за данъчните декларации на физическите лица

Снимка: ANTENI.INFO

Крайният срок изтича днес (2 май) за подаване на данъчните декларации за физическите лица. Те са за облагането на доходите, получен миналата година, напомнят от Националната агенция по приходите (НАП).

Данъчни декларации подават всички, които имат доходи извън трудов договор и без подадено заявление за удържане на данъка авансово през последните три месеца от годината. Най-често това са хора с хонорари или доходи от наем. Използването на данъчни облекчения също изисква декларация пред НАП.

Най-лесният начин за подаване на декларацията е по електронен път – с персонален код или електронен подпис. Ако все пак изборът падне върху хартиен формуляр, има възможност за попълване на декларация с баркод, която може да бъде изтеглена от сайта на приходната агенция.

Има вариант и самата декларация заедно с необходимите приложения и образци да бъдат изтеглени или да бъдат получен на място в НАП. Хартиеният вариант може да бъде подаден в офис на агенцията или по пощата, като в случая е важна датата на пощенското клеймо.

Ако има данък за довнасяне, той също трябва да бъде платен до края на деня. До септември има възможност за еднократна корекция на данните.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html