четвъртък, 25 април 2024 г.

Във Франция на 1 май са арестувани 291 души, 108 полицаи са ранени

На 1 май в цяла Франция бяха организирани повече от 300 протести, на които около 782 000 души демонстрираха, с множество жестоки сблъсъци с членове на силите на реда, каза френският вътрешен министър Жерар Дарманен тази сутрин по телевизия BFM.

Според Дарманин равносметката от вчерашните протести в цяла Франция е арестът на 291 души и най-малко 108 ранени полицаи.

Той заяви, че поведението на огромното мнозинство от протестиращите е било мирно и без инциденти, но че френската полиция се е сблъскала с малка група провокатори, които са излезли на улицата с единствената цел „да се бият и да нараняват членове на полицията, да отвличат и крадат “, поради което полицията беше принудена да използва сълзотворен газ и водни оръдия.

Дарманин потвърди, че повече от 60 души са били арестувани в Париж и че един полицай е бил тежко ранен, когато по него е бил хвърлен коктейл Молотов.

Порталът France 24 съобщи изявление на влиятелния синдикат CGT (Общата конфедерация на труда Confédération Générale du Travail) , в което се посочва, че във вчерашната демонстрация са участвали около 2,3 милиона души, от които 550 000 в столицата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html