понеделник, 29 април 2024 г.

САЩ ни вкараха в списъка за риск от интелектуално пиратство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Офисът на търговския представител на САЩ добави България към списъка за наблюдение за спазване на интелектуалното право, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

Решението се обяснява с недостатъчни мерки на София за засилване на разследването на пиратството в интернет. Миналата година USTR обяви, че ще направи преглед на страната ни именно по тази причина.

Нашата страна е добавена заедно с Беларус. Минск е добавен в списъка заради нов закон, легализиращ неразрешено използване на защитени с авторски права произведения от страни, които налагат санкции на Беларус заради ролята ѝ в подкрепа на водената от Русия война в Украйна. Удължава се и обявеното миналата година спиране на прегледа на украинските практики в областта на защитата на интелектуалната собственост, поради нашествието на Русия в Украйна, започнало през февруари 2022 г.

Сега докладът включва 29 държави в списъка за наблюдение или приоритетно наблюдение заради недостатъци и нарушения на правата върху интелектуалната собственост. В тазгодишния приоритетен списък са включени Китай, Чили, Аржентина, Индия, Индонезия, Русия и Венецуела. Страната ни е в този с по-ниска категория на опасност, като в него влизат и страни като Канада.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html