петък, 29 март 2024 г.

Опит за създаване на фалшиви български дружества в РС Македония, които да преговарят за конституцията

 Снимка: Архив

Българи в Скопие предупреждават, че в РС Македония се създават фалшиви български сдружения, които да бъдат част от работната група по изготвяне на промени в конституцията на страната. Така официалната власт ще си осигури послушници по отношение на правата на българите в югозападната ни съседка, пише БНР.

Българите се подписали под писмо до правителството на РСМ с настояване да бъдат включени в работната група за промяна в основния закон, с аргумента, че това касае основно признаването на българското малцинство като част от многоетническата държава.

Македония 1991-92 г. не скъса с менталната матрица (от времето на бивша Югославия – бел. ред.). Все още се живее с това ментално състояние. Нещо не ни върви в демокрацията ни. Това най-добре личи с нас, македонските българи. Когато вече стана дума за вписването на македонските българи в Конституцията на Северна Македония, веднага се появиха старите противници на всичко българско в Македония“, коментира Аргир Стумбов от Скопие.

Той е част отдипломатическите усилия на българите да постигнат едно от условията на „френското споразумение“ , в което са записани условията към РСМ зазапочване на преговори за членство в ЕС.

„Уж нещо върви. Има формирана една работна група за конституционните промени, но виждаме, че пак някаква нечестна игра се играе. Има опит да се създадат фалшиви български дружества, с които властта уж ще преговаря за конституционните промени. Не сме сигурни какви ще бъдат тези сдружения, какви ще бъдат тези македонски българи, които уж ще преговарят властта, дали ще бъдат истинските македонски българи, истинските представители на българските сдружения в РСМ, или някакви фалшиви сдружения и личности“, отбелязва Стумбов. Той смята, че целта е по-скоро да се създадат „послушници на властта“.

Аргир Стумбов изрази мнение, че „властта не желае хора като нас да участваме в тази работна група“.

„Елитите, които държат конците в ръцете си, все още не позволяват същински, по-сериозни промени, защото имат не само менталната връзка, имат и материална връзка все още. Може да споменем бизнес връзките със северния съсед на Република Северна Македония. Тези връзки играят все още сериозна роля. Скопие, за съжаление, не се спаси от влиянието, дето идва от северния съсед.“

„Френското предложение“ все пак е успех на българската дипломация – това вече не са само български условия, а и условия на Европейския съюз и Скопие трябва да се съобразява. Времето ще направи своето. Старото поколение, възпитано в югославски комунистически дух, полека ще изчезва. Надявам се следващото, което идва, да промени тези неща.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html