Начало БЪЛГАРИЯ Правителството отмени решението, което предвиждаше Обзор да стане самостоятелна община

Правителството отмени решението, което предвиждаше Обзор да стане самостоятелна община

Министерският съвет отменя решението на предишно правителство от март 2021 г., с което беше предвидено отделянето на град Обзор в отделна община. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, предаде БТА.

През 2021 г. се състоя референдумът за отделянето на Обзор и шестте съставни селища в самостоятелна община.

През март 2021 г. Министерският съвет прие решение, с което да се създаде нова община с център град Обзор, включваща населените места град Обзор, селата Баня, Приселци, Раковсково, Паницово, Емона, Козница, и предложи на президента да утвърди исканата административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър и създаване на нова община с административен център Обзор.

„Беше направен финансов отчет и анализ, от който стана ясно, че от отделянето в отделна община на град Обзор ще има изключително тежки финансови затруднения за самата община, което би довело да затруднения и за населението. Вероятно и до вдигане на местните данъци такси, тъй като общината ще има финансови затруднения“, аргументира днешното правителствено решение министър Шишков.

Той посочи, че населението на град Обзор и прилежащите населени места около него е 2331 жители. Съгласно Закона за административно-териториалното устройство на България този брой жители е недопустим за създаването на отделна община, обясни той.

Министърът допълни, че за да функционира една община, тя трябва да има свой административен потенциал.