събота, 4 май 2024 г.

Георги Кадиев: Няма грешки в бюджета, нереалистични са исканията за 3% дефицит

Георги Кадиев, кадър бТВ Архив

Не мисля, че има грешка в бюджета. Решението за взимане на 50% от дивидентите на държавните дружества е съвсем нормално. Това, че Асен Василев иска да се вземат 100%, е по-ненормално. Това заяви финансистът Георги Кадиев в ефира на Нова телевизия.

„Има подценяване на приходите, надценяване на разходите, липса на политики, които ще се наложи да бъдат приети, и оценката на всичко това ще промени бюджета“, смята той.

„700 млн. лв. не са събрани от ДДС – миналата година имаше актуализация на бюджета и тогава надуха приходите от ДДС. Не успяха да изпълнят всъщност тези надути приходи. Но при тази инфлация, да не събереш 700 млн. лв. ДДС, е тежък провал. Ако бях на мястото на депутатите, щях да питам министъра на финансите защо няма повече приходи по ДДС“, допълни още той.

Според него данък свръхпечалба за определен тип предприятия би могъл да се въведе еднократно за 2023 г.: „Това би донесло само в банковия сектор около 180 млн. лв., общо за всички предприятия – около 500 млн. лв. Възстановяването на ставките на ДДС, които не натискаха инфлацията надолу – тези за ресторанти, хляб и брашно, би донесло допълнително около 300 млн. лв. Заедно с други ставки – на парното и газа, ще се съберат около 1 млрд. лв.“

По думите му енергийната помощ трябва да бъде прекратена: „Тъй като енергията падна, има голяма вероятност да не се прилага. Време е да спрем тези помощи, навсякъде в Европа ги спряха.“

„Политиците дават разнородни и некомпетентни сигнали. Казват, че няма да намалят разходи и няма да вдигат данъци, но искат по 3% бюджетен дефицит. Нереалистично е да се говори за такова намаляване на дефицита. Може да стане на две стъпки – тази година до 4,5%, догодина до 3%, но за тази година ми изглежда невъзможно. Това е популизъм. Взимането на дълг не намалява дефицита, той просто го покрива“, допълни още експертът.

„Миналата година нямаше нито лев за магистрали, тази година според мен ще има пари и ще бъдат усвоени. Капиталови разходи тази година ще има. Трябва да се увеличи минималната работна заплата в средата на годината според мен“, каза още той.

„Когато една икономка не е готова и нивото на доходите е много под средноевропейското, няма да успеем да поемем нивото на инфлацията при влизане в Еврозоната“, допълни той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html