Начало БЪЛГАРИЯ СЕМ трябва да си избере нов председател днес

СЕМ трябва да си избере нов председател днес

На днешното си заседание Съветът за електронни медии ще избере свой председател. Съгласно Закона за радиото и телевизията медийният регулатор избира от състава си председател за срок от една година. Миналата година беше избрана Соня Момчилова, и мандатът ѝ изтича на 28-и април. Заседанието е насрочено за 11 часа.

Председателят на Съвета за електронни медии представлява съвета, свиква заседанията му и ги ръководи, подписва актовете на медийния регулатор, взети в изпълнение на Закона за радиото и телевизията и издава наказателни постановления за нарушения на разпоредбите на закона. Той осъществява връзките на СЕМ с държавните органи и с доставчиците на медийни услуги, както и с международните организации в областта на медийните услуги.

СЕМ е петчленен, като трима от членовете се избират от Народното събрание и двама се назначават от президента. В сегашния състав на регулатора от президентската квота са Соня Момчилова и Габриела Наплатанова, а от парламентарната – Галина Георгиева, Пролет Велкова и Симона Велева.

Законът предвижда председателят на СЕМ да се избира с квалифицирано мнозинство от две трети от всички членове. Ако на три поредни заседания не се вземе решение с поне четири гласа, на следващото, четвърто заседание изборът на председател вече може да се осъществи с обикновено мнозинство.