понеделник, 29 април 2024 г.

Пекин отхвърля твърденията на Америка за китайския таен полицейски участък в Ню Йорк

Говорителят на китайското министерство на външните работи Ван Уенбин оспори днес твърденията на Америка за съществуването на китайска „тайна полицейска станция“ в Ню Йорк.

Китай има политика на ненамеса във вътрешните работи на други страни и предполагаемият полицейски участък не съществува, каза Ван на редовен брифинг за пресата, предаде Ройтерс.

Американски федерални агенти арестуваха двама нюйоркчани в понеделник за предполагаемо управление на китайска „тайна полицейска станция“ в китайския квартал на Манхатън.

61-годишният Лиу Дзянван и 59-годишният Чен Дзинпин са изправени пред обвинения, че са работили като тайни агенти за китайското правителство и не са уведомили американските власти, както и че са възпрепятствали закона, казаха прокурорите, предаде Ройтерс.

„Този ​​случай показва явно нарушение на националния ни суверенитет от страна на Китай чрез създаването на таен полицейски участък в центъра на Ню Йорк“, каза прокурорът.

Прокурорите казаха, че през 2018 г. Лиу се е опитал да убеди човек, който е смятан за беглец в Китай, да се върне у дома.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html