сряда, 1 май 2024 г.

Втори ден на размяна на затворници във войната в Йемен

Размяната се осъществява със съдействието на Международния комитет на червения кръст.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Самолет с йеменски бунтовници отпътува от Саудитска Арабия за Сана, където саудитските затворници се готвят да се върнат у дома, на втория ден от мащабната размяна на затворници във войната в Йемен, съобщи Франс прес.

Операцията, която се провежда на фона на затоплянето на отношенията между Иран и Саудитска Арабия, започна вчера. Йеменското правителство е подкрепяно от ръководената от Рияд военна коалиция, а хусите са подкрепяни от Техеран.

Вчера 318 затворници, сред които бившият министър на отбраната на Йемен и братът на бившия президент, бяха транспортирани от контролирания от правителството Аден до столицата Сана, която е в ръцете на хусите от повече от осем години. По данни на Международния комитет на червения кръст, съгласно споразумението, постигнато в началото на март в Швейцария, в рамките на три дни трябваше да бъдат освободени общо близо 900 затворници.

Първият самолет излетя от летище Абха в южната част на кралството преди 9 ч. сутринта (6 ч. по Гринуич) в събота със 120 задържани хуси на борда, съобщи медийният служител на МКЧК Джесика Мусан.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html